.
Leva Billigt
.
.
Ekonomi & Spartips

Bättre struktur med flera bankkonton

. 2 minuter läsning . Written by Anna-Sara
Bättre struktur med flera bankkonton

Inlägget innehåller reklam via annonslänk för Avanza

En nyckel till att leva sparsamt är att man har en välplanerad ekonomisk grund. Att ha kontrollen över pengarna som kommer in. Lättaste sättet att få kontroll är att göra en budget. Budgeten kommer att ge en överblick över ekonomin och man kan portionera ut sina pengar på det sätt man önskar.

När man har en budget klar så är det ett tips att sedan ha flera olika konton där man sätter in pengar varje månad. Genom att placera ut pengarna på flera konton är det att lättare se hur mycket pengar man har för olika inköp.

Här följer tips på olika konton som kan vara bra att ha. Vissa som täcker upp oförutsedda utgifter och andra som innehåller pengar till nödvändiga eller roliga saker. Har ens bank begränsningar på hur många konton man kan öppna finns möjligheten att ha konton på t.ex Avanza. På Avanza kan du enkelt och gratis öppna upp flera konton på ett kick och de har oftast bättre ränta!

VARDAGSKONTO
Ett konto där man för över månadens pengar för mat och övriga utgifter.

NÖJESKONTO
Ett konto för olika sorters nöje. Genom att föra över en slant hit varje månad så finns det alltid pengar när man t.ex vill hitta på något kul med familjen/vännerna.

BUFFERTKONTO
Med en buffert behöver inte oförutsedda utgifter bli jobbiga för pengarna till dem finns redan. Man kan ha flera buffertkonton t.ex ett större för om man skulle bli av med jobbet/bli sjuk, ett för boendet och ett för bilen.

RÄKNINGSKONTO
Ofta har man ett gäng räkningar som bara kommer någon gång eller några gånger per år. Det kan vara skatt på bilen, vissa försäkringar, domäner osv. När dessa räkningar ska betalas kan det bli ganska påtagligt i vardagsbudgeten. Istället kan man ha ett sparkonto där man lägger in en summa varje månad. När man sedan behöver betala räkningen så finns redan pengarna klara på detta sparkonto.

Räknat ut den ungefärliga summan för alla räkningar och dela det sen på 12 som då blir summan man lägger in på sparkontot varje månad.

KLÄDKONTO
Ett konto där man för över en summa varje månad som sedan används för klädinköp.

SOMMARKONTO/JULKONTO
Ett konto som används till allt det där som kostar lite extra under sommaren/julen. Genom att lägga över en slant varje månad blir dessa perioder inte lika ekonomiskt ansträngande som de annars ibland kan bli.

BARNSPAR
Har man barn är det en idé att lägga undan en peng för dem varje månad som de sedan kan få när de blivit större. Det finns många alternativ på hur man kan spara: fonder, aktier, sparkonto. Man får ta reda på fakta och sen besluta vilket man föredrar.

PENSIONSSPAR
Spara till sitt framtida jag är något man ska göra. Det finns många alternativ på hur man kan spara: fonder, aktier, sparkonto. Man får ta reda på fakta och sen besluta vilket man föredrar.

DRÖMSPAR/ÖVRIGT SPARANDE
Det finns egentligen inga begränsningar på hur många sparkonton man kan ha. Man kan ha ett sparkonto för varje sparmål man har. T.ex sparande till hus, bil, prylar, resor.

Genom att öppna flera konton på detta sättet får alla pengar som kommer in ett hem och man kommer lättare kunna hålla budgeten eftersom man kommer veta vilka pengar man kan använda till vad.