× Hem Recept Dokument Annat Om Leva Billigt

Leva Billigt


Intervju med Marcus HernhagMarcus Hernhag är en investerare och författare som inspirerar genom att skriva böcker och artiklar med fokus på aktier. Jag har gjort en liten intervju med Marcus. Nedan följer fem frågor om ekonomi och sparande och Marcus svar på dem:


Hur väcktes ditt intresse för ekonomi och sparande?

Successivt när jag pratade aktier med pappa sommaren 1998. Den hösten kraschade börsen och sen blev det rally och oerhört hög börstopp i mars 2000. Jag lärde mig mycket och är glad att jag inte tröttnade utan höll fast vid att aktier måste löna sig på sikt. Den uppfattningen och långsiktigheten kom nog med uppfostran om att det kan vara kul att inte konsumera för allt utan ha en del pengar kvar här och att investera över flera år.

När började du investera och vad är ditt mål med det?

Jag började köpa aktier 1998 och målet som växte fram under den kommande tioårsperioden blev från och med finanskrisen 2008 att kunna leva på aktieutdelningen. Att åtminstone kunna klara det mest väsentliga med aktieinkomster ger en trygghet och ett mod att säga upp sig och bli sin egen. Så var det i vart fall för mig. Det är underbart att ha råd att be vem som helst fara och flyga, men det är förstås väldigt sällan jag gör det.

Vad skulle dina nybörjartips vara för en som vill börja investera?

Prova olika aktiestrategier, förslagsvis de tar dig bortom enskilda kvartal och år och som hjälper dig se bolagens utveckling över flera år. Utdelningsaktier innebär i regel att du vill se stigande utdelning per aktie åtminstone de senaste 5-10 åren. Vissa bolag har höjt utdelningen i över 50 år i följd. Sådana trender är lättare att förstå och investera i än kortare trender som aktiekurser som svänger rätt mycket från en vecka eller månad till en annan.

Hur går dina tankar kring konsumtion och miljö?

Att leva sparsamt hjälper oss inte bara att få kapital över till aktieinvesteringar. Det är bra för miljön också att inte konsumera för mycket. Överkonsumtion leder heller inte till lycka, du kan bara prata i en telefon samtidigt, kör en bil samtidigt, etc. Så ju fler föremål du har desto mindre tid har du för varje föremål. I värsta fall blir det till slut dina prylar som äger dig, så du känner stress eller dåligt samvete över alla abonnemang, kläder och prylar som man inte har tid med. Då har det gått ut över både dig och miljön. Där vill vi inte hamna. Tyvärr är det svårt att nå ut till och hjälpa alla shopaholics och Lyxfällanfall.

Jag älskar olika sparhacks! Har du några bra vardagstips för att spara pengar?

Ja, ett av mina bästa spartips är att försöka vara ny kund så ofta som möjligt. Gamla trogna kunder får ofta betala fullt pris som om det vore ett straff eller något, medan nya kunder kan nappa på fina erbjudanden. Att bara vara kund periodvis tvingar dig dessutom att prioritera bland prenumerationer, abonnemang och medlemskap. En annan favorit är att man ska ha kläder tills de går sönder, jag har haft klädesplagg som hållit i 10-20 år. Det sparar dessutom tid då jag inte behöver köpa nytt bara för en modenyck eller något.

Tack för denna intervju Marcus! Vill du veta mer om Marcus så kan du klicka på knappen här nedanför som tar dig till hans hemsida. Marcus bloggar om börsen och aktier.